Головна » 2014 » Жовтень » 31 » Звивиста дорога до вершини. Штрихи історії брошнівського футболу
11:28
Звивиста дорога до вершини. Штрихи історії брошнівського футболу

Організований футбол у Брошневі з'явився у 1929-30 рр. Перше газетне повідомлення про нього датовано 1931 роком. «Футбол на нашій провінції здобуває собі «право обивательства», доказом чого є матч у Брошневі, куди з’їхалося багато публіки з довколішньої місцевості», - писав «Кур’єр станиславівський» про матч місцевого «Стшельця» і калуського «Гакоаху» в класі С. Він завершився внічию – 1:1. 

Першими меценатами футболу у Брошневі могли бути власники тартаку (лісопильні) Глезінгера. Відомо, що у 1927 році, коли хронічно не вистачало коштів на будівництво критої трибуни стадіону в Станиславові, згадане підприємство пожертувало третину необхідної суми (200 злотих)! Крім того, назва «Стшелєц» (Стрілець) свідчила, щоб клуб отримував фінансову допомогу від держави за підготовку молоді до служби в армії.

В 1936 році клуб дебютував у класі В і одразу пробився до фіналу, однак поступився першістю станиславівському «Пролому». Друга позиція дала брошнівцям право на перехідні матчі з «Станиславовією», аутсайдером класу А. Суперників розсудив лише додатковий поєдинок на нейтральному полі у Калуші. Брошнівці впевнено перемогли – 3:0 і здобули путівку в обласну еліту.

Прем’єрну гру в класі А «Стшельцу» випало зіграти проти земляків з КСЗН Ріпне. Новачок взяв гору (1:0). Дербі між Ріпним і Брошневом завжди були гарячими. Надмірні емоції функціонери федерації футболу Станиславівщини неодноразово гасили штрафними санкціями.

Газетний звіт про матч брошнівського "Стшельця" і КСЗН Ріпне в газеті "Підкарпатське ехо спортове" (жовтень 1938 р.). Фото з архіву автора

Ріпнянці, в складі яких переважали «легіонери», незмінно входили до складу призерів. Брошнівці ж були середняками: 1937 рік – 6 місце, 1938-й – 5-те, 1939-й – знову шосте. Хто захищав кольори команди, нам невідомо. Зазвичай, у невеличках містечках футбольні дружини були інтернаціональними. В 1939 році воротар «Стшельця» Сливінський входив до складу збірної Станиславівського округу, яка сенсаційно вийшла у фінал Кубка Польщі.

У повоєнний час Брошнів не одразу повернувся на провідні ролі. Не останню роль у цьому зіграв новий територіальний устрій, за яким на обласній арені виступали виключно команди райцентрів. Найсильнішою у містечку була команда ДОК ім. 17 вересня (ДОК – деревообробний комбінат).

В 1963 році після реорганізації виробничих підрозділів ЛК «Осмолода» з Перегінського до Брошнева-Осади була переведена «головна» команда лісокомбінату, чемпіоном області 1962 року. На новому місці клуб отримує назву «Карпати». В 1963-64 рр. брошнівці здобувають срібні нагороди, а в 1965-му - бронзові. Крім того, в 1964-65 рр. команда стає володарем кубка області і дебютує в аматорському Кубку України.

В 1964-му на першій стадії турніру "Карпатам" випало грати на полі мукачівського "Приладу". Після нічиєї у першій зустрічі (1:1) було призначено перегравання. Воно завершилося і з тим самим рахунком. Переможця дуелі визначив лише третій матч, який також пройшов у Мукачевому. Господарі перемогли - 1:0. Наступного року "Карпати" на старті турніру з тріском поступилися львівському ЛВВУ (2:10).    

Критичний випад "Прикарпатської правди" щодо керівників ЛК "Осмолода". Після нього успіхи брошнівської команди пішли на спад  

Варто зазначити, що в 1965 році обласна газета «Прикарпатська правда» надрукувала фейлетон під назвою «Орендатори… ніг». В ньому йшлося про те, що деякі керівники промислових підприємств приймають у свої футбольні команди гравців на фіктивні високооплачувані посади, за рахунок підприємств посилають під виглядом туристичним подорожей на тренування за межі області. На директора і бухгалтера ЛК «Осмолода» були накладені грошові стягнення.

Після згаданої публікації результати команди пішли на спад. Тренер команди Петро Савчук та деякі гравці перебралися до сусідньої Тернопільщини, у бучацький «Колгоспник» («Дружбу»), який незабаром виборов звання найсильнішого сільського колективу СРСР.

Впродовж наступних десятиліть брошнівці «вистрілили» лише одного разу, фінішувавши на третій позиції у 1974 році. У 1980-81 рр. колектив зупинявся за крок від п’єдесталу (тренер – Ярослав Павліський). В цей час команда змінила назву на «Авангард»,  неодноразово вибувала у другий дивізіон. 

Повернутися на чільні позиції брошнівцям знову допоміг переїзд у містечко іншого колективу. У 1992 році до селища перебазувалася «Галичина» з сусіднього села Голинь Калуського району (у 1980-ті мала назву «Колос»). Того ж року вона виборола звання найсильнішої сільської команди України. Фінальний етап змагань відбувся у Брошневі-Осаді за неймовірного напливу глядачів. В 1992-94 рр. «Галичина» була учасником аматорського чемпіонату України. Однак згодом через фінансові проблеми поступилася місцем у турнірі долинському «Нафтовику».

На обласну арену брошнівці повернулися у 2001 році під назвою «Карпати» (згодом – «Кроно-Карпати»). В 2010-му клуб виборов перемогу у другому дивізіоні і здобув право виступу серед еліти. Двічі поспіль команда фінішувала четвертою. Торік після майже 40-річної перерви повернулася на п’єдестал (третя сходинка). Нині ж вперше в історії місцевого футболу брошнівці здобули титул чемпіона Івано-Франківщини.

"Кроно-Карпати" під час фіналу першості "Робітничої газети" в Ялті (вересень 2009 р.) 

До сказаного додамо, що в 2009 році "Кроно-Карпати" представляли Івано-Франківщину у фіналі першості "Робітничої газети". Турнір пройшлов у Ялті. Прикарпатці, здобувши дві перемоги і двічі поступившись, стали бронзовими призерами змагань. 

Володимир Горощак, редактор "Брамок". Окрема подяка за роботу в архівах Віталію Мазуру з Калуша. Будемо вдячні за доповнення та уточнення. 

 

Читайте також:

Калуський футбол почався з ТЕСПу

Як починався футбол в Надвірній

"Ревера" – та, що була першою

Як починався футбол в Долині...

Наш календар. 1957 рік. "Спартак" на порозі вищої ліги

Першою була "Бистриця"

Наш календар. У фіналі Кубка Польщі

Щедра осінь «Хіміка»

Бутса з Дем’янового Лазу

Стадіону в Городенці - 81 рік?

В пошуках зниклого стадіону або Слідами копаного м'яча Коломиї

Наш календар. 104 роки з дня проведення першого матчу

Наш календар. Народження федерації

Наш календар: Дебют "Спартака"

Переглядів: 1057 | Додав: bramki | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: