Головна » 2013 » Вересень » 26 » Стадіону в Городенці - 81 рік?
08:54
Стадіону в Городенці - 81 рік?
Так сьогодні виглядає стадіон "Колос" у Городенці. Фото з сайту ФК "Пробій"

Переглядаючи "Газету Коломийську" за 1932 рік, натрапив на повідомлення про матч місцевої команди 49 піхотного полку у Городенці. Цитуємо: "18 вересня відбулася гра 49 п. п. з збірною Городенки на свіжовідкритому стадіоні ПВіВФ в Городенці". Більш досвідчені коломияни перемогли - 4:1. 

Для сучасного читача потребує розшифровки абревіатура ПВіВФ. Дослівно це організація з Підготовки Військової і Виховання Фізичного. Вона входила в структуру Військового міністерства Польщі і займалася підготовкою молоді до служби в армії (на зразок радянського ДТСААФу, хто його пам'ятає).

ПВіВФ фінансово допомагала спортивним клубам, а також займалася облаштуванням стадіонів. Це було справою непростою, оскільки значна частка земель перебувала у приватному користуванні. Щоб облаштувати стадіон, протрібно було викупити кількадесят моргів у якогось газди. Спортклуби таких коштів не мали.

Городенківський стадіон знаходиться на межі сучасної території міста.

Отож, 18 вересня 1932 року у Городенці (а власне, за містом) відкрили, як тоді казали, державний стадіон. Він щасливо дійшов до наших днів і нині має назву "Колос". Остання реконструкція арени завершилася у 2011 році. За кількістю посадкових місць (близько 2 500) вона є однією з найбільших в області. А за якістю бігових доріжок конкурентів у городенківців просто немає.

Втім, ми дещо відволіклися від теми. Через тиждень після прем'єри, 25 вересня, на стадіоні у Городенці відбувся поєдинок жидівських клубів - місцевого "Маккабі" і ЖТГ "Дрор" з Коломиї. Гра принесла нічию - 3:3. Причому, в кореспонденції "Газети Коломийської" відзначається, що в складі господарів відзначилися католики Войцик і Яксоняк. Чи то "Маккабі" був інтернаціональним клубом, чи підсилився до зустрічі з сильнішим супротивником?

Фото городенківського "Пробою". Джерело - Вікіпедія.

Виникають також інші запитання. Приміром, а де городенківці буцали м'яч до цього? Ще в 1923 році місцеве "Покуття" увійшло (щоправда, тільки на рік) до складу Львівської окружної спілки футболу, де змагалося у класі С з надвірнянською та станиславівською "Бистрицями" (четвертим учасником були дрогобицькі "Чорні", однак через віддаленість від решти команд вони не завершили сезон).

Роком раніше "Покуття" (ств. ймовірно у 1921 році) разом з коломийськими клубами розіграло чемпіонат Покуття. До того ж, як стверджують у Городенці, 1924 року було створено українське спортове товариство "Пробій"...

Чи може ПВіВФ лише оформила відповідним чином вже існуюче місце футбольних баталій? Слово дослідникам городенківської минувшини... 

Володимир Горощак, редактор "Брамок"


ДО ТЕМИ:

Арени краю. Від найбільшої до...


Переглядів: 1453 | Додав: bramki | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: