Головна » 2013 » Квітень » 15 » Наш календар. Народження федерації
12:04
Наш календар. Народження федерації
15 квітня 1934 року відбулося організаційне зібрання Станиславівської окружної спілки футболу.

Фірмовий бланк Станиславівської окружної спілки футболу (пілки ножної). Фото з архіву bramki 

До 1934 року клуби Станиславівського воєводства входили до складу Львівської окружної спілки футболу (ЛОСФ). В Станиславові був її під округи, який проводив змагання в класах В і С. Найкращий представник краю – «Ревера» змагалася у львівському класі А.

На початку 1934 року станиславівці скерували клопотання до Польської футбольної спілки (ПФС) з пропозицією про створення в Станиславові окремого округу. У Варшаві прихильно поставилися до ідеї станиславівців. 21 березня 1934 року ПФС дав «добро» на реалізацію проекту. Станиславівській спілці футболу (СтОСФ) підпорядковувалася також південна частина Тернопілля з Монастириською, Бучачем, Чортковим... Зауважимо, що Станиславівське воєводство переважало за площею сучасну Івано-Франківську область, оскільки до нього також належали Стрий, Ходорів, Жидачів, Миколаїв…

15 квітня відбулися організаційне зібрання СтОСФ, на якому президентом організації обрали полковника Здіслава Адамчика (його життя трагічно обірвалося у 1941 році в застінках НКВС). Звання першого чемпіона Станиславівщини розіграли лише три клуби – «Ревера», «Станиславовія» і «Гурка». Ідея збільшення класу А до п’яти команд підтрики у делегатів не знайшла. Перша гра відбулася 27 травня: «Гурка» несподівано взяла гору над «Станиславовією» - 2:0.

Чемпіоном округу, як і очікувалося, стала «Ревера». Переможці окружних турнірів боролися за вхід до Державної ліги. Суперниками станиславівців в одній з чотирьох груп стали львівські «Чарні», які в попередньому сезоні вибули з Ліги, луцький ПКС (Поліційний клуб спортовий) і команда 7-го піхотного полку з Хелма. «Ревера» фінішувала першою.

У плей-офф «Ревера» схрестила зброю з дуже сильним «Шльонськом» з Свентохловіц. Перша гра в Станиславові завершилася перемогою господарів – 1:0. Матч у відповідь, однак, розставив усе по місцях – 0:5. Наступного року «Шльонськ» з успіхом дебютував у Державній лізі, посівши п’яте місце. 

Станиславів. Кл. А. 1934 р.

                                І           В         Н         П            М     О

„Ревера”                   4          3          0          1          7-2      6

„Стшелєц-Гурка”      4          2          0          2          5-6      4

„Станиславовія”        4          1          0          3          2-6      2

За вхід до Державної ліги. 1934 р.

                                І           В         Н         П            М     О

„Ревера”                    6          4          1          1          12-7    9

„Чарні” Львів             6          4          0          2          15-5    8

ПКС Луцьк                6          1          2          3          9-13    4

7 п. п. Хелм               6          1          1          4          7-18    3

Півфінал. «Ревера» – «Шльонськ» Сентохловіце – 1:0 і 0:5.

В класі В 1934 року змагалися сім клубів – «Пролом», «Адміра», «Гакоах» і «Раз Два Тши» з Станиславова, коломийські «Дрор» і 49 піхотний полк, а також «Бистриця» з Надвірної. В класі С – приблизно півтора десятки.

Автор - Володимир Горощак, "Брамки"


Переглядів: 1005 | Додав: bramki | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: