Головна » 2013 » Листопад » 22 » Першою була "Бистриця"
14:31
Першою була "Бистриця"
Вересень 1988 р. Майбутній чемпіон СРСР "Дніпро" Дніпропетровськ в гостях у майбутнього чемпіона Івано-Франківщини надвірнянської "Бистриці". Фото з архіву "Брамок"

Кінець 1980-х років у радянському футболі ознаменувався переходом на професійні рейки. Правда, саме слово «профі» тоді все ще вважалося лайливим. Клуби називали госпрозрахунковими. 

Першим в СРСР на самостійні рейки у 1988 році перейшов дніпропетровський «Дніпро». На Прикарпатті піонером цієї справи стала… надвірнянська «Бистриця». Чверть століття тому містечко нафтовиків переживало справжній футбольний бум. 

Йому передував доволі тривалий період занепаду – команда балансувала між групами А та Б. Ось тоді у Надвірній з’явився молодий та енергійний тренер Петро Кушлик. Повернувшись до еліти, "Бистриця” у 1986 р. фінішувала четвертою, за рік – третьою. Медалі поклали у кубок, здобутий в суперництві з кривотульською "Іскрою” (1:0).

Та ще до того, як здобути перші після тривалої перерви призи обласного футболу, команда прогриміла на всю Україну. У 1986 році надвірнянці стали переможцями популярної першості «Робітничої газети». А незабаром здобули ще й суперкубок, що розігрувався з володарем призу болгарської газети «Работніческо дєло». 

Суперником надвірнянців був "Веслєц” з Враца. Перший матч стадіоні імені Васілія Левські в Софії приніс нічию – 1:1 (у надвірнянців відзначився Микола Пристай). Матч-відповідь у Надвірній виграла "Бистриця” – 2:1.

У 1988-му «Бистриця» стала чемпіоном Івано-Франківщини (після 23-річної перерви!), потіснивши «Колос» з Голині та долинський «Нафтовик». Кольори "Бистриці” у ті часи захищали добре знані уболівальникам Чіх, Пристай, Крайник, Федорняк, Петрик, Ковальчук, Ступар, брати Тулайдани, Домщиков, Пштир, Половко, Блонський та ін. 

Неординарною подією в житті міста став приїзд у вересні 1988 року дніпропетровського «Дніпра». Трибуни стадіону «Нафтовик» заледве вмістили 8 000 глядачів! Гості виступали без гравців олімпійської збірної, які в той час на аренах Сеула виборювали «золото» Ігор. Але й без них "зірок” у «Дніпра» не бракувало – Краковський, Кудрицький, Башкиров, Таран, Сон, наш земляк Валентин Москвін... Матч завершився перемогою гостей – 4:1 (у господарів відзначився Сергій Турянський).

Володимир Горощак, редактор "Брамок"


Читайте також:

Наш календар. 5 листопада 1939 року Станиславів мав зіграти у фіналі Кубка Польщі

Щедра осінь «Хіміка»

Бутса з Дем’янового Лазу

Стадіону в Городенці - 81 рік?

В пошуках зниклого стадіону або Слідами копаного м'яча Коломиї

Наш календар. 104 роки з дня проведення першого матчу

Наш календар. Народження федерації

Наш календар: Дебют "Спартака"

Переглядів: 899 | Додав: bramki | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: