Головна » 2013 » Листопад » 7 » Наш календар. 5 листопада 1939 року Станиславів мав зіграти у фіналі Кубка Польщі
17:17
Наш календар. 5 листопада 1939 року Станиславів мав зіграти у фіналі Кубка Польщі
Станиславів декласує Вільно у півфіналі Кубка Президента Польщі. На фото перша сторінка спортивного видання "Пшегльонд спортови"   

У 1936 році в Польщі запровадили розіграш національного кубка, який спонсорував президент країни Ігнацій Мосціцький. Розігрували трофей не клуби, а збірні футбольних округів, яких на той час було майже півтора десятка.

Кубок Президента-1939 стартував 3 травня. Станиславів приймав Люблін. На боїску Каси Ощадності (нині стадіон «Рух») зібралося понад 2 000 уболівальників. Матч пройшов за стійкої переваги господарів, хоча усі питання щодо переможця було знято лише за шість хвилин до фінального свистка – 3:1.

На переможця очікував чинний володар призу – збірна Львова, де було вісім гравців «Погоні». Вона йшла третьою у чемпіонаті країни. Три гравці суперника входили до національної збірної, учасниці чемпіонату світу 1938 р. За якихось півроку «погонич» Михайло Матіас і Олександр Скоцень з «України» будуть переведені до київського «Динамо». 

У складі господарів тільки Яворський, Венцель і Заславський пробували свої сили у чемпіонаті країни (в складі тієї ж «Погоні»). Львів’яни прибули до Станиславова впевнені у своїй зверхності. Господарі, однак, приголомшили суперника зливою атак. На перерву команди пішли за рахунку 3:1. Надалі станиславівці вдало оборонялися, не забуваючи про контратаки. Арбітр з Кракова на радість 3 000 уболівальників зафіксував поразку фаворита – 2:5!

У півфіналі Станиславів очікував неблизький вояж у Вільно (нині – Вільнюс). Центральна преса стверджувала, що перевагою власного поля володіли станиславівців, та вони з якихось причин погодилися зіграти у гостях. Натомість, «Кур’єр станиславівський» подавав протилежну інформацію. Мовляв, хотіли зіграти вдома, проте суперник не погодився… 

Підсумок віленського матчу було названо сенсацією державного масштабу. Наступного ранку провідне спортивне видання Польщі «Пшегльонд спортови» відкрила звістка про перемогу провінційної дружини. Долю протистояння вирішив автогол гравця місцевого клубу «Смігли» Урбана на 24 хвилині. 

Станиславів з нетерпінням очікував на фінал з командою Познані, який, як писали місцеві видання, мав стати найвидатнішою подією в історії станиславівського спорту. Не судилося. Вже за три тижні світ поринув у вир нової війни…

До збірної округу входили воротарі – Сливінський («Стшелєц» Брошнів) і Піндус (РДТ Станиславів), оборонці Венцель («Ревера» Станиславів) і Яворський («Гурка» Станиславів), півоборонці – Шефер, Йончи і Нітка (усі – «Ревера»), нападники – Грабаль (КСЗН Ріпне), Чижик (РДТ), Заславський і Новак («Ревера»), Ціхі і Меруновіч (РДТ). 


Кубок Президента Польщі - 1939

1/8 фіналу. 3 травня. Станиславів – Люблін – 3:1 (Рудзяк, 10, Нітка, 38, Ціхі, 84 - автогол, 28). Волинь (Луцьк-Рівне) – Варшава – 1:5. Полісся (Брест) – Вільно – 1:5. Заглембе (Сосновєц) – Познань – 3:4. Лодзь – Шльонськ – 2:4. Помор’є (Торунь) – Бялосток – 9:0. Львів і Краків – вільні від ігор. 

1/4 фіналу. 29 червня. Станиславів – Львів – 5:2 (Ціхи-два, Новак, Грабаль, Заславський – Майовскі,  Шмідт). Варшава – Вільно – 1:2. Познань – Краків – 3:0. Помор’є (Бидгощ) – Шльонськ – 3:4.

1/2 фіналу. 6 серпня. Вільно – Станиславів – 0:1 (Урбан, 24-авт.). Шльонськ – Познань – 0:2.

Фінал. 5 листопада. Станиславів – Познань – не відбувся.

Попередні фінали: 1936  р. – Шльонськ – Краків – 5:1. 1937  р. – Краків – Познань – 2:0. 1938 р. – Львів – Краків – 5:1

Володимир Горощак, редактор «Брамок»
Переглядів: 942 | Додав: bramki | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: