Головна » 2014 » Лютий » 10 » Як починався футбол в Надвірній
12:41
Як починався футбол в Надвірній
"Бескид" перед дебютним матчем в класі Б проти "Пролому" в Станиславові (травень 1936 р.). Фото з архіву "Футбол Надвірнянщини"

Коли і як з’явився футбол у Надвірній, достеменно невідомо. Однак знаємо напевно, що надвірнянці були одними з піонерів в освоєнні копаного мяча на теренах нашого краю. Перший футбольний клуб тут постав одразу по завершенні І світової війни: у 1921 році було зареєстровано Польський Клуб Спортовий (ПКС) «Бистриця».

Перший матч команди, про який знаходимо відгуки у пресі, датований кінцем літа наступного року: Надвірну відвідала станиславівська «Ревера», яка покопала місцевих змагунів з доволі пристойним як для новачків рахунком – 3:0. Восени 1923-го «Бистриця» увійшла до складу Львівської окружної спілки футболу і була зарахована до класу С. Виступали в одній зоні з «одноклубниками» Станиславова, городенківським «Покуттям» і стрийський клубом «Чорні».

Домашні матчі надвірнянці проводили на майданчику, що містився на території нинішнього міського парку. Згодом у Надвірній державним коштом було зведено стадіон, відомий нині під назвою «Нафтовик». 

15 серпня 1928 року «Бистриця» відсвяткувала перший ювілей - 100-й матч з моменту свого утворення. Суперником став дубль провідного клубу краю – станиславівської «Ревери», який не пошкодував ювіляра, обігравши його з рахунком 5:0.

У 1927 році українська інтелігенція Надвірної створила спортивний клуб «Бескид». Правда, як стверджує авторський колектив книги «Надвірна. Поема в світлинах», однойменна футбольна команда існувала й раніше. «Бескид» став одним з небагатьох українських клубів, який вступив до польських футбольних структур і мав власний стадіон! Ділянку для спортмайданчика (як стверджують, вона знаходилася в районі сучасного ресторану «Карпати») виділила громада сусіднього Пнева. 

На той час невеличку Надвірну (тут мешкало трохи більше 6 000 чоловік) в змаганнях під егідою ПФС вже репрезентували «Бистриця» і єврейсьий «Гакоах». Надвірнянські клуби активно контактували між собою на футбольному полі, а також з сусідами із Делятина, де було кілька команд. Приміром, «Бескид» в 1929 році провів одразу 17 матчів, що було надзвичайно високим показником. 

28-29 червня 1931 року у Надвірній відбулося святкування 10-річчя «Бистриці». З цієї нагоди до містечка завітали іноземці - «Рахой спортклуб 1925» з Рахова (Закарпаття на той час входило до складу Чехословаччини). У присутності 600 глядачів господарі здобули вольову перемогу – 2:1. Наступного дня «Бистриця» зустрілася з «Реверою» і поступилася їй – 0:2. 

В 1933 році «Бистриця» зявилася в станиславівському класі В, де виступала впродовж пяти сезонів. За підсумками сезону-1936/37 надвірнянці здобули перепустку в еліту. До початку ІІ світової війни надвірнянці провели класі А два сезони, щоразу посідаючи передостаннє, 7-ме місце.

«Бескид» був одним з лідерів групи В. Однак через безлад на власному стадіоні у перехідних матчах з командою Монастириська (сучасна Тернопільщина) у 1938 році був покараний річною дискваліфікацією. 

Окрім згаданих вище «Бистриці», «Бескида» і «Гакоаха», наприкінці 1930-х в змаганнях під егідою ПФС Надвірнянщину презентували також «Стрілець-Фореста» зі Стримби (клас В) та «Стрілець» Микуличин (клас С). Делятинці в офіційних турнірах участі не брали. За винятком «Прута», котрий у 1934-36 рр. був учасником першості УСС (Української спортової спілки), діяльність якої польська влада згодом заборонила.

Володимир Горощак, редактор «Брамок» 

 

Читайте також:

"Ревера" – та, що була першою

Як починався футбол в Долині...

Наш календар. 1957 рік. "Спартак" на порозі вищої ліги

Першою була "Бистриця"

Наш календар. У фіналі Кубка Польщі

Щедра осінь «Хіміка»

Бутса з Дем’янового Лазу

Стадіону в Городенці - 81 рік?

В пошуках зниклого стадіону або Слідами копаного м'яча Коломиї

Наш календар. 104 роки з дня проведення першого матчу

Наш календар. Народження федерації

Наш календар: Дебют "Спартака"

Переглядів: 885 | Додав: bramki | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: