Головна » 2014 » Березень » 20 » Калуський футбол почався з ТЕСПу
23:57
Калуський футбол почався з ТЕСПу
Загальний вигляд калуської копальні ТЕСПу. 

Калуський футбол перебуває на порозі славного ювілею – на початку літа виповнюється 100 років з дня проведення тут першого футбольного поєдинку. Зі спогадів відомого калуського спортовця Антона Луціва, перший футбольний матч в місті нафтохіміків відбувся напередодні першої світової війни, в 1914 році. На цьому матчі був присутній його батько – Мілян. Поєдинок був приурочений відкриттю нового підприємства - Товариства есоціативного солі поташової (ТЕСП), яке провадило розробку покладів калійних солей. 

Керівництво ТЕСПу влаштувало грандіозне свято для інженерів і робітників, які тут працювали. До його програми входила дивовижна на той час гра - футбол. На Шпацерпляст (площі для прогулянок), що знаходилася на березі річки Сівки трохи далі від теперішнього палацу культури «Мінерал», і відбулася це видовище. 

На майданчик вийшли команди калуських колоністів (вихідців з Німеччини), інженерів та робітників-австрійців, які працювали на ТЕСПі. За ворота слугували по два стовпи, закопані по обидва боки (їх називали штанглями). Гравці намагалися заштовхати між них шкіряну кулю. На тому матчі було забито один гол. Пізніше Міляну Луціву вдалося познайомитися з автором забитого м’яча – австрійцем Йоганном Кватембером.

Вони потоваришували. В обох народилися сини. В Йоганна – Карл, а в Міляна – Антон. Згодом Карл став знаменитим воротарем української калуської «Зорі», а Антон Луців – її капітаном. В роки другої світової війни Кватемберги виїхали до Австрії, де й завершили свій життєвий путь. Обидва поховані поблизу міста Лінца (Австрія).

На цьому місці на березі Сівки за переказами відбувся перший футбольний матч у Калуші. Фото - Віталій Мазур 

Проведення матчу в 1914 році підтверджували також гравці «Гашомеру» і «Гакоаху» (Калуш) Яків Зейдельман та Олександр Кульберг, а ще перший професійний калуський арбітр Іван Максим’як. Про цей матч калуських колоністів і інженерів-австріяків писав в одному із своїх рекламних проспектів про Калуш нині покійний калуський журналіст Михайло Коломієць.

Згодом почалася І світова війна, під час якої Калуш зазнав значних руйнувань. Було не до футболу. Майдан на березі річки Сівки втратив значення площі для ігор. Після приходу польської влади спортивне життя в Калуші переміщується на Загробиська (район сучасної вул. Малицької). Державним коштом будується боїско (стадіон) з тренувальним полем. Воно було обгороджено залізним парканом і облаштовані жужелевими доріжками (жужель – шлак, попіл, якого на Саліні (солеварні) не бракувало). На відкритті стадіону зустрічались військові команди Стрия і Коломиї, оскільки місцевих команд ще не було. 

Щодо дати відкриття арени точних відомостей немає. Згадують про 1925 рік. Та найпевніше перший стадіон у Калуші зявився наприкінці 1920-х або навіть у 1930 році. Справа в тім, що польський комітет з фізичного виховання і військової підготовки, котрий займався з-поміж іншого облаштуванням спортивних арен, було утворено в 1927 році.

До того ж, перша згадка про матч калуської команди у пресі датується 1931 роком. «Кур’єр станиславовський» повідомляє про поєдинок у Брошневі між місцевим «Стшельцем» та калуським «Гашомером», на який з’їхалося багато публіку з навколишньої місцевості. «Футбол на нашій провінції здобуває собі право на життя», - підсумовує газета. Тож від першого матчу до утворення перших команд у Калуші пройшло зо півтора десятка років. 

Місця футбольних баталій у Калуші: 1 - стадіон "Хімік", 2 - місце проведення матчу 1914 р., 3 - стадіон на Загробиськах (1930-40 рр.) 

Про те, що футбол у Калуші почав розвиватися порівняно пізно, свідчить та обставина, що найсильніший з місцевих колективів – ТЕСП лише у 1938 році зумів вибороти право участі у класі А. На той час там вже були представлені команди Коломиї, Надвірної, Брошнева, Ріпного. Не рахуючи, звісно, Станиславова… Окрім ТЕСПу, в Калуші було ще кілька команд: в класі В змагалися «Стшелєц» і «Зоря», в класі С –  «Гашомер» і ТУР (Товариство університетів робітничих).

Стадіон на Загробиськах проіснував до 1949 року, а потім футболісти перемістилися на нову арену, нинішній стадіон «Хімік». 


БРАМКИ

При підготовці матеріалу використано історичні розвідки калушанина Ростислава Михайловського


Читайте також:

Як починався футбол в Надвірній

"Ревера" – та, що була першою

Як починався футбол в Долині...

Наш календар. 1957 рік. "Спартак" на порозі вищої ліги

Першою була "Бистриця"

Наш календар. У фіналі Кубка Польщі

Щедра осінь «Хіміка»

Бутса з Дем’янового Лазу

Стадіону в Городенці - 81 рік?

В пошуках зниклого стадіону або Слідами копаного м'яча Коломиї

Наш календар. 104 роки з дня проведення першого матчу

Наш календар. Народження федерації

Наш календар: Дебют "Спартака"

Переглядів: 1028 | Додав: bramki | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: