Головна » 2014 » Січень » 20 » «Ревера» – та, що була першою
10:40
«Ревера» – та, що була першою

В останні тижні старого року випонилося 105 літ від дня заснування найвідомішого довоєнного клубу Станиславівщини - "Ревери"

Як свідчать сучасники, ідея утворення клубу зародилася в головах станиславівських гімназистів ще у 1906 році. Та лише через два роки знайшовся меценат, котрий допоміг молодим людям втілити задум у життя. Ним став один з директорів місцевої Каси ощадності (ощадбанку) Людвіг Преговський.  

В 1907 році Каса Ощадності закупила 10-моргову ділянку землі (приблизно 6 гектарів – прим. авт.) для облаштування парку для рухливих забав. За досвідом їздили у Краків. Упорядкування парку здійснювалося під наглядом гімназійних вчителів гімнастики. Наступної весни він був переданий для ігор і забав молоді, - писав про цю подію франківський історик Михайло Головатий. Нині цю територію обіймає стадіон «Рух» (отже, йому також виповнилося 105!).

Назва "Ревера" походить від латинського виразу «re vera», який можна трактувати як «річ, котра варта уваги». За переказами, його часто вживав Станіслав Потоцький (польський магнат, полководець), син якого – Андрій заснував обласний центр. Домашньою ареною «Ревери» якраз й стало новозбудоване «боїско» (стадіон) Каси Ощадності. 

Хоч у ті часи клуби, здебільшого, створювалися за національною ознакою (першим клубом Станиславова був єврейський "Гакоах" утв. у 1905 р.), "Ревера" мала загальноміський статус і об'єднувала представників різних національностей. У березі 1909 року її статут був затверджений у Львові галицьким намісником, що дало змогу розпочати діяльність. «Ревера» була першою футбольною дружиною і залишалася найсильнішою у краї аж до кінця 1930-х років.

Прем’єрним суперником дебютанта стали резервісти львівської команди «Чарні». 20 червня відбулася перша зустріч у Львові. Більш досвідчені господарі перемогли – 4:1. Вже за два тижні, 4 липня, відбулася гра у відповідь. «Матч відбувся на взірцево підготовленому, дуже вирівняному боїску у новоствореному парку Йордана за міським парком при великому напливі глядачів», – відзначав репортер газети «Кур’єр станиславовський». Львів’яни знову перемогли – 3:1. 

В 1914 році "Ревера" стартувала у першому офіційному турнірі - чемпіонаті Галичини. За результатами кваліфікаційних ігор вона, єдина серед периферійних команд, була зарахована до другого класу. Турнір перервала І світова війна. 

По її завершенні "Ревера стала одним з семи засновників Львівської окружної спілки футболу. Такої честі, окрім п'яти команд з міста Лева, удостоїлася ще тільки "Полонія" з Перемишля. В 1931 році "Ревера" виборола звання чемпіона ЛОСФ.

З 1934 року "Ревера" змагалася під егідою новоутвореної Станиславівської окружної спілки футболу. Її чемпіоном "Ревера" була чотири рази - у 1934, 1935, 1936/37, 1937/38 рр. В 1936 році "Ревера" поступилася першістю "Погоні" зі Стрия, а в сезоні-1938/39 - землякам з "Гурки". 

Свій останній матч "Ревера" провела в останні дні серпня 1939-го проти найтитулованішого (на той момент) клубу Польщі - "Погонь" Львів (1:2). 1 вересня розпочалася ІІ світова війна...

Володимир Горощак, редактор "Брамок"


Читайте також:

Як починався футбол в Долині...

Наш календар. 1957 рік. "Спартак" на порозі вищої ліги

Першою була "Бистриця"

Наш календар. У фіналі Кубка Польщі

Щедра осінь «Хіміка»

Бутса з Дем’янового Лазу

Стадіону в Городенці - 81 рік?

В пошуках зниклого стадіону або Слідами копаного м'яча Коломиї

Наш календар. 104 роки з дня проведення першого матчу

Наш календар. Народження федерації

Наш календар: Дебют "Спартака"

Переглядів: 890 | Додав: bramki | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: