Головна » 2015 » Липень » 23 » Ввійшли у гру з перших хвилин
13:00
Ввійшли у гру з перших хвилин


Калушанин Володимир Адамюк ("Сталь") проти динамівця Олега Гусєва. Фото ФК "Сталь" 

Минулого уїк-енду розпочався ювілейний, 25-й чемпіонат України з футболу, який має назву   Ліга Парі-Матч. В складах команд вітчизняної еліти заявлено п’ятеро вихованців прикарпатського футболу. Четверо з них вийшли на зелені поля з перших хвилин турніру.  Такого масового представництва в еліті  Івано-Франківщина уже давненько не мала.

Травма ветерана
Для прикладу, минулого року в стартовому турі чемпіонату взяв участь лише Ігор Худоб’як з «Карпат». Впродовж першої частини сезону він залишався єдиними прикарпатцем у турнірі. Відтак за кількістю діючих гравців в УПЛ на кінець 2014-го Івано-Франківщина міцно посідала останню сходинку.

Ситуація дещо змінилася після зимової перерви, коли ворота одеського «Чорноморця» став захищати коломиянин Юрій Мартищук, а в складі маріупольського «Іллічівця» дебютував 21-річний вихованець івано-франківського футболу Олександр Лучик. В новому сезоні Мартищука і Лучика серед гравців еліти вже немає: перший вирішив змінити клуб, а другий разом з командою вибув у 1 лігу.

Натомість Ігор Ярославович Худобяк розпочав в еліті свій дев’ятий сезон. Нагадаємо, що 30-річний півзахисник навесні першим серед наших земляків досяг позначки 200 матчів в Прем’єр-лізі (на кінець сезону мав 211 поєдинків). Окрім того, Ігор лише одним голом поступається кращому прикарпатському бомбардиру в чемпіонатах України – Петрові Русаку – 25 і 26 голів відповідно.

Початок нового сезону для Худоб’яка, на жаль, склався не так, як очікувалося. Вже на 18-й хвилині виїзного поєдинку з харківським «Металістом» він зазнав травми і через сильний набряк ступні змушений був залишити поле. Обійшлося без перелому, однак точної дати повернення Ігоря у стрій наразі немає.

Як Худобяк став Халком
До речі, в новому сезоні в еліті буде два Ігоря Худоб’яка. Після п’ятирічної перерви в УПЛ повернувся 28-річний тезка «карпатівця» — Ігор Орестович Худобяк, котрий впродовж року був граючим тренером галицького «Дністра» в чемпіонаті Івано-Франківщини (його прізвище пишеться без апострофа). Поява галичанина в ужгородській «Говерлі» стала одним з найбільш несподіваних літніх трансферів.

Дебютом у «Говерлі», — як пояснив Худоб’як, — зобов’язаний екс-наставнику ужгородців, нашому краянину Петрові Кушлику: «Він порекомендував мене В’ячеславу Грозному і той після перегляду сказав, що я підходжу».

Що цікаво, на футболці гравця нанесено не власне прізвище, а футбольне прізвисько – Халк, яким його нарік головний тренер команди. (В пітерському «Зеніті» виступає бразилець з таким іменем, а ще Халк – персонаж коміксів). «Один Ігор Худоб’як в Прем’єр-лізі вже є, тож, аби уникнути плутанини, ми вирішили діяти саме таким чином», — каже Ігор.

Ігор Худобяк дебютував в еліті влітку 2010 року разом з ПФЛ «Севастополь». Саме він записав на свій рахунок прем’єрний гол «моряків» в еліті. Однак його виступ на цьому рівні був нетривалим (усього 6 матчів). Отримавши травму, Ігор не зумів повернутися в «основу» команди і виступав за команди нижчих дивізіонів.

Дебют хлопця з Сівки
Анонсуючи старт чемпіонату, ми віднесли до когорти дебютантів 26-річного голкіпера ФК «Олександрія» Андрія Новака. Втім, на рахунку Андрія вже був один матч в еліті, проведений в травні 2009 року у складі «Карпат». Відтак недільний поєдинок з «Шахтарем» став для нього другим за ліком. Попри поразку «містян» (0:2), гра голкіпера отримала схвальні відгуки.

А от хто дійсно вперше потрапив до вищого дивізіону, то це 24-річний Володимир Адамюк. Ще якихось три роки тому уродженець Сівки-Калуської виступав в чемпіонаті Івано-Франківщини.

На початку 2013-го він уклав свій перший професійний контракт з «Кримтеплицею» з Молодіжного. Після розпаду клубу влітку того ж року він перейшов до дніпродзержинської «Сталі», з якою усього за два сезони подолав шлях від другої ліги до вищого дивізіону/

Адамюк, який напередодні відзначив свій день народження, цілком міг відзначити дебют в еліті голом. Саме його активні дії спричинили до того, що динамівець Велозу вже на 3-й хвилині зустрічі зрізав м’яч у власні ворота. Та й загалом фізично міцний калушанин був помітний на футбольному полі.

За «Сталь» заявлено ще одного нашого земляка – 21-річного нападника Романа Дебелка. Він був заявлений на стартову гру сезону, проте на полі так і не з’явився. На відміну від Адамюка, Дебелко вже трохи знайомий з вищим дивізіоном, адже раніше виступав за «дубль» донецького «Металурга».

Рекордний сезон
Варто також відзначити, що в склад «Шахтаря» внесено прізвище 20-річного верховинця Дмитра Стефлюка. Раніше він виступав за друголіговий «Шахтар-3». По завершенні минулого чемпіонату цей колектив ліквідували, відтак Дмитра заявлено за молодіжний склад «гірни-ків».

Теперішнє представництво прикарпатців в еліті є рекордним за останній час. Як мовилося вище, у попередньому сезоні наш край репрезентували троє, а в сезоні 2013-14 рр. — лише один Петро Ковальчук з «Чорноморця» (Ігор Худоб’як виступав у російському «Ростові»).

Персоналії

Ігор Худоб’як («Карпати»)
Народився 20 лютого 1985 року в Івано-Франківську. Вихованець івано-франківської ДЮСШ-3. Амплуа – півзахисник.
Професійна кар’єра: «Чорногора» Івано-Франківськ (2001-04), «Спартак» Івано-Франківськ (2004-05), «Карпати» Львів (2005-13), ФК «Ростов», Росія (2013-14), «Карпати» Львів (з 2014-го).
В чемпіонаті України – 211 матчів, 25 голів.
Трансферна вартість – 700 000 євро.

 

Андрій Новак (ФК «Олександрія»)
Народився 6 грудня 1988 року в Німеччині. Вихованець івано-франківської ДЮСШ-3.  Амплуа – воротар.
Професійна кар’єра: «Чорногора» Ів. -Франківськ (2005-06), «Спартак» Ів. -Франківськ (2006), «Карпати» Львів (2007-10), «Прикарпаття» Ів. -Франківськ (2010), ФК «Тирасполь», Молдова (2011), «Енергетик» Бурштин (2011-12), «Нива» Тернопіль (2012-14), ПФК «Олександрія» (з липня 2014-го).
В чемпіонаті України – 1 матч.
Трансфер – 200 000 євро.

Ігор Худобяк («Говерла»)
Народився 5 квітня 1987 року в Галичі. Вихованець івано-франківської СДЮШОР «Прикарпаття». Амплуа – нападник.
Професійна кар’єра: «Факел» Ів. -Фр. (2004-07), «Прикарпаття» Ів. -Фр. (2007-09), ПФК «Севастополь» (2010-11), ФК «Гомель», Білорусь (2011), «Енергетик» Бурштин (2012), «Геліос» Харків (2012), «Енергія» Миколаїв (2013), ФК «Тернопіль» (2014), «Говерла» Ужгород (з липня 2015-го).
В чемпіонаті України – 6 матчів, 1 гол.
Трансфер – 100 000 євро.

Роман Дебелко («Сталь» Д)
Народився 8 серпня 1993 року в Івано-Франківську. Вихованець івано-франківського «Спартака». Амплуа – нападник.
Професійна кар’єра: «Металург» Донецьк (2009-12), «Бананц» Єреван, Вірменія (2013), «Металург» Донецьк (2013-14), «Сталь» Дніпродзержинськ (з квітня 2015-го).
У вищому дивізіоні чемпіонату України не виступав.
Трансферна вартість – 75 000 євро.

 

Володимир Адамюк («Сталь» Д)
Народився 17 липня 1991 року в Сівці-Калуській. Вихованець калуської СДЮШОР. Амплуа – півзахисник.
Професійна кар’єра: «Кримтеплиця» Молодіжне (2013), «Сталь» Дні-продзержинськ (з липня 2013-го).
У вищому дивізіоні чемпіонату України не виступав.
Трансферна вартість – 175 000 євро.

Володимир ГОРОЩАК, "Західний кур'єр"/"БРАМКИ"

Переглядів: 897 | Додав: bramki | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: