Головна » 2013 » Жовтень » 23 » Щедра осінь «Хіміка»
16:14
Щедра осінь «Хіміка»
35 років тому калуська команда перемогла одразу у трьох турнірах всеукраїнського масштабу. Фото з газети

1978 рік залишається одним з найяскравіших в історії футболу Калущини. Місцевий «Хімік» громив одного суперника за іншим. Як на обласній арені, так і на всеукраїнській. Єдиним турніром, в якому калушани не досягли тоді успіху, став кубок Івано-Франківщини. Але й без того доробок «Хіміка» вражав: чемпіон області, володар кубків «Робітної газети» та «Спортивної газети», переможець міжвідомчої першості України!

Воістину щедрою на призи стала для калушан осінь 1978-го. Розпочалося все з фіналу першості ДСТ «Авангард», який традиційно проходив під егідою «Робітничої газети». Він проводився у Калуші з 9 по 15 вересня за участю шести колективів. Господарі на старті впевнено здолали херсонський «Нафтовик» (3:0) і авангардівців Світловодська (6:0). Потім були дві нічиї – з одеською «Зорею» і «Шахтарем» з Красного Луча (Луганщина). Відтак все мала вирішити гра з львівською «Ватрою». Калушан влаштовувала нічия. Але вірний своєму атакуючому стилю «Хімік» буквально розтрощив суперника – 6:0 і здобув кубок!

Вже через дві доби «Хімік» вирушив на Закарпаття, де розпочав свій похід за наступним трофеєм – кубком ДСТ «Авангард» на приз «Спортивної газети». Перемога з рахунком 2:1 вивела калушан в 1/8 фіналу. Тут підопічні Бориса Пазухіна зустріли неабиякий опір з боку тернопільських авангардівців. Суперників розсудила тільки серія пенальті – 4:3 на користь калушан (основний час – 0:0). В чвертьфіналі, знову у рідних стінах, «Хімік» здолав «Фермаш» з Рожищого (Волинь) – 2:1. А от путівку у фінал нашим землякам довелося виборювати у гостях. Перемога над житомирським «Електрови­мірювачем» була доволі упевненою – 2:0.

За регламентом фінальний раунд, в якому «Хіміку» протистояв одеський «Шторм», проводився з двох матчів. Перша гра відбулася 15 жовтня в Одесі. Прикарпатці діяли нижче від своїх можливостей і поступилися – 0:1. За тиждень тисячі калушан стали свідками вирішального поєдинку. Господарям необхідно було відігрувати фору. Це їм вдалося на 24-й хвилині. Після подачі кутового відзначився В. Гіфес. Проте для загальної перемоги одного гола було мало. Та й суперник не дрімав. Перед перервою одну з атак гості завершили ударом у стійку воріт. З тим і пішли на відпочинок. А тільки-но розпочалася друга 45-хвилинка, як І. Проць подвоює рахунок. Крапку у цьому двобої під завісу матчу поставив капітан «Хіміка» С. Головінський – 3:0, і доробок калушан поповнився ще одним трофеєм.

Завершувала сезон міжвідомча першість України. Її також приймав Калуш (частина команд грала у Бурштині) з 28 жовтня по 3 листопада. На першому етапі суперниками «Хіміка» були смілянський «Локомотив», черкаський «Зеніт» та «Буревісник» з Харкова. Господарі виграли усі поєдинки і у вирішальній грі зійшлися з переможцем бурштинської групи – львівським «Автомо­білістом».

Це був чи не найважчий поєдинок «Хіміка» у сезоні. «Автомобіліст» відкрив рахунок на 37-й хвилині: відзначився екс-гравець «Карпат» Р. Гірник. Калушани, попри всі зусилля, все ніяк не могли відквитати пропущений м’яч. Часом здавалося, що матч так і завершиться перемогою гостей. Однак наприкінці зустрічі рейд І. Проця суперники зупинили не за правилами. Пенальті чітко реалізував сам постраждалий – 1:1. Долю призу вирішила серія післяматчевих 11-метрових ударів. Їх краще виконали «хіміки». 

Кольори калуської команди у тому сезоні захищали: В. Сидор, В. Панасько, Я. Піцик, В. Романів, І. Дідошак, С. Головінський, Н. Микитин, М. Олексин, А. Єршов, М. Стасюк, М. Констанкевич, І. Проць, В. Гіфес, Р. Куцей та ін. Тренував команду Борис Пазухін.

Володимир Горощак, редактор "Брамок"

Р. S. Цієї неділі у Калуші з нагоди 35-річного ювілею згаданих перемог вшанують гравців "Хіміка" зразка 1978 року.

Переглядів: 852 | Додав: bramki | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: