Головна » 2013 » Липень » 4 » Наш календар. 104 роки з дня проведення першого матчу
18:07
Наш календар. 104 роки з дня проведення першого матчу
Одна з перших фотографій "Ревери". Фото з архіву "Брамок"

4 липня 1909 року в Станиславові був зіграний перший футбольний поєдинок. Місцева «Ревера» приймала другу команда львівських «Чарних». «Матч відбувся на взірцево підготовленому, дуже вирівняному боїску (майданчику – прим. ред.) у новоствореному парку Йордана за міським парком (нині тут стадіон «Рух») при великому напливі глядачів», - відзначав репортер газети «Кур’єр станиславовський». Львів’яни перемогли – 3:1. Це була друга гра суперників. Прем’єрний поєдинок, 20 червня у Львові, також завершився перемогою «Чарних» - 4:1.

«Чарні» вивезли з Станиславова якнайліпші враження від гри і гостинності, з якою їх зустріли місцеві спортсмени на чолі зі своїм меценатом, одним з директорів Каси Ощадності Людвіком Преговським. А ще гості відзначили, що «Ревера» від матчу двотижневої давності зробила відчутний крок вперед.

Поєдинок «Ревери» з «Чарними» 4 липня 1909 року розпочав відлік футболу на теренах нашого краю. Чому саме він? Ну хоч б тому, що СКС «Ревера» (СКС – Станиславівський клуб спортовий) на той момент був єдиним офіційно зареєстрованим спортклубом на Прикарпатті (в ті часи казали – Підкарпаття). А загалом на Галичині, яка входила до складу Австро-Угорської імперії, не набиралося й десятка клубів. До речі, першим постав саме львіський «Чарні» - у 1903 році.

Установчі збори «Ревери» відбулися пізньої осені 1908 року. Свою діяльність клуб розпочав після затвердження власного статуту галицьким намісником у Львові (такою була процедура). Це сталося 18 березня 1909-го. Отож, осени «Ревері» виповниться 105 років. Тоді ж ми розповімо про неї детальніше...

Між іншим, перша згадка про футбольний матч у Коломиї датована 1910 роком, в Калуші – 1914-м. Подальшому розвитку гри зашкодила І світова війна. По її завершенні постали перші клуби у Городенці, Надвірній та ін.

БРАМКИ

Переглядів: 782 | Додав: bramki | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: