Головна » 2016 » Липень » 25 » Не тільки футбол: Два квартети для Ріо
10:47
Не тільки футбол: Два квартети для Ріо

Виконком НОКу затвердив склад олімпійської збірної

У п’ятницю (15 липня - прим. ред.) виконком Національного олімпійського комітету України затвердив склад нашої збірної для участі в Іграх ХХХІ Олімпіади 2016 року в Ріо-де-Жанейро (Бразилія). До нього увійшли 205 спортсменів, які виступатимуть у 27 видах спорту. Є серед них і вихованці спортивних шкіл Івано-Франківщини.

Щодо кількості наших земляків на змаганнях у Ріо ЗМІ називають різні цифри. Плутанина стається через те, що не всі прикарпатські спортсмени репрезентують нині рідний край. В офіційних протоколах місцем їх дислокації вказані інші регіони. Лише Галина Облещук (штовхання ядра) захищає кольори суто Івано-Франківщини. Борець вільного стилю з Калуша Андрій Квятковський у консолідованому заліку представляє також Львівщину. Ще у двох прикарпатців, котрі поїдуть до Бразилії, у графі «регіон» вказано місто Київ. Мова про легкоатлетку Христину Стуй і борця греко-римського стилю, уродженця Долини Олександра Чернецького (паралельно виступає за Донеччину). От, власне, і весь наш олімпійський десант зразка 2016 року…

Що цікаво, лише для Облещук ці Ігри будуть першими у кар’єрі. Ми вже писали про те, що Галина виконала олімпійський норматив у 2012-му, однак виступити у Лондоні їй не судилося через травму. Не змагався чотири роки тому і Чернецький. Однак у нього є досвід виступів у Пекіні (2008 р.). Другою буде чергова Олімпіада і в активі Квятковського. Як відомо, калушанин нещодавно пережив доволі неприємний період через позбавлення ліцензії, яку повернули лише на початку липня.

Найтитулованіша серед нашого квартету — Христина Стуй. Нагадаємо, що три роки тому у Лондоні вона виборола «бронзу» у складі естафетної команди (4×100 м), продовживши тим самим медальну серію прикарпатців на Олімпіадах, що розпочалася у 2000 році. Загалом за часів незалежності наші земляки вибороли п’ять нагород – два «срібла» і три «бронзи».

Початок олімпійській медальній серії поклав у 2000 році у Сіднеї боксер з Коломиї Андрій Федчук, який посів третю сходинку. Через чотири роки в Афінах «срібло» виборов дзюдоїст з Надвірної Роман Гонтюк. У 2008-му в Пекіні прикарпатці сходили на п’єдестал двічі: знову відзначився Гонтюк (цього разу посів третє місце), а також борець вільного стилю з Калуша Василь Федоришин…

Та повернімося до Ігор-2016. Окрім основного складу збірної, НОК затвердив також «лаву запасних». Спортсмени, котрі увійшли до цього списку, можуть отримати право виступу за умови травми когось із провідних атлетів. Як і в основній обоймі, серед запасних опинилося четверо прикарпатців. Це борчиня з Калуша Тетяна Кіт, важкоатлетка з Коломиї, а також два представника «королеви спорту» — уродженка Коломиї Анастасія Ткачук (біг на 800 м) і «скороход» з Калуша Мар’ян Закальницький (представляє Київщину).

Та навіть після цього список вихованців спортивних шкіл краю, котрі можуть виступити у Ріо-де-Жанейро, є неповним. Річ у тім, що дехто з наших земляків виступає під прапорами інших держав. Насамперед, це вихованка івано-франківського волейболу Наталія Гончарова (Обмочаєва), котра з 2010 року є гравцем збірної Росії (виступала на двох попередніх Олімпіадах). До неї може долучитися новачок – новоспечена громадянка Румунії гандболістка з Городенки Юлія Думанська.

До речі, чотири роки тому на лондонську Олімпіаду Івано-Франківщина делегувала шість спортсменів. Окрім Стуй і Квятковського, там виступали вже згадувані Гонтюк і Федоришин, а також плавець з обласного центру Олександр Ісаков і гімнаст з Калуша Віталій Наконечний (представляв Запоріжжя), які вже завершили виступи. Найчисельнішим наше представництво було на Іграх 2004 і 2008 років. Тоді Івано-Франківщину репрезентувало по 8-9 атлетів.

Вихованці спортшкіл Івано-Франківщини у складі олімпійської збірної України-2016
Спортсмен (р. н.)                   Вид спорту                     Представництво (обл./місто)
Андрій Квятковський (1990)     Вільна боротьба               Івано-Франківська/Львівська
Галина Облещук (1989)           Легка атлетика                 Івано-Франківська
Христина Стуй (1988)               Легка атлетика                Київ
Олександр Чернецький (1984)  Греко-римська боротьба    Київ/Донецька
Запасні
Тетяна Кіт (1994)                      Вільна боротьба               Івано-Франківська/Львівська
Вероніка Івасюк (1995)             Важка атлетика                Івано-Франківська
Анастасія Ткачук (1993)            Легка атлетика                Івано-Франківська/Запорізька
Мар'ян Закальницький (1995)    Легка атлетика                Київська

Володимир ГОРОЩАК, тижневик "Західний кур'єр"

Переглядів: 620 | Додав: bramki | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: