Головна » 2016 » Січень » 21 » Не тільки футбол. Важка дорога до Ріо
16:06
Не тільки футбол. Важка дорога до Ріо

Хто з прикарпатців поїде на Олімпіаду?

Чотири Олімпіади поспіль, починаючи з австралійського Сіднея, спортсмени Івано-Франківщини привозили у рідні краї хоча б по одній нагороді. За півроку до початку Ігор-2016 в бразильському Ріо-де-Жанейро надій на продовження цієї серії майже немає, а питання участі прикарпатців у найбільших змаганнях чотириріччя залишається відкритим. Фахівці не відкидають й того, що Івано-Франківщина може залишитись за бортом змагань…

Починаючи з 1996 року, відколи Україна стала виступати на Іграх самостійною командою, прикарпатці були представлені у п’яти видах спорту. Найбільше олімпійців (сім) підготували в легкій атлетиці. Жоден з попередніх стартів «королеви спорту» не обходився без прикарпатців. Проте…

«Королева» бере паузу?
Першими олімпійцями від Прикарпаття часів незалежності стали іванофранківці Сергій Осович і Роман Вірастюк. В 1996 році в американській Атланті обоє цілком могли зійти на п’єдестал пошани: Осович посів четверту сходинку в естафеті 4×100 м, а Вірастюк за драматичних обставин став шостим у секторі для штовхання ядра.

Через чотири роки у Сіднеї компанію Вірастюку склала Тетяна Ляхович (спис). Вона, як і її старший партнер по команді, виступатиме на трьох Іграх поспіль. В Афінах також дебютували Неля Непорадна та Ірина Шепетюк. Ляхович з національним рекордом увійшла до фіналу змагань.

У 2008-му Ігри приймав Пекін. Вдруге пірнула в атмосферу спортивного свята Шепетюк, хоч в офіційних забігах (естафета 4×100 м) вона знову участі не брала. Як і 20-річна дебютантка Христина Стуй. В 2004 і 2008 рр. у секторі для потрійного стрибка стартував уродженець Надвірнянщини Віктор Ястребов, однак він репрезентував Київщину.

У 2012-му у Лондоні прикарпатську «королеву спорту» представляла лише Христина Стуй. Вона здобула першу для легкоатлетів краю олімпійську нагороду. (Звісно, ми пам’ятаємо про «срібло» калушанина Євгена Аржанова у 1972 р. в Мюнхені). В естафетному бігу 4×100 м українки, до числа яких входила наша краянка (третя зліва на вото внизу - прим. авт.), перевершили найсміливіші прогнози, фінішувавши третіми після США і Ямайки!

11

Христина Стуй продовжує виступи у складі естафетної збірної України, котра, попри невдачу на останньому чемпіонаті світу, залишається однією з надій українських вболівальників. Проте…

З літа минулого року Стуй офіційно відмовилася представляти Івано-Франківщину на спортивних змаганнях. У подробиці цієї історії вдаватися не будемо. Нагадаємо лише, що Христина вже кілька років, як змінила особистого тренера і переїхала до столиці.
Чотири роки тому в Лондоні разом зі Стуй цілком могла виступати ще одна прикарпатка – Галина Облещук (штовхання ядра). Вона виконала олімпійський норматив, та невчасно отримала травму і пропустила Ігри. Позаторік Облещук мала один з кращих результатів сезону в світі. Водночас 2015 рік у неї не склався. Отож, фахівці наразі обережно оцінюють її шанси.

Те ж стосується колишньої коломиянки Анастасії Ткачук, яка нині живе і тренується у Запоріжжі (офіційно представляє обидва регіони). 22-річна спортсменка торік здобула «срібло» молодіжного чемпіонату світу у бігу на 800 метрів. Втім, щоб конкурувати з дорослими, їй потрібно оновлювати власний рекорд...

Борці потіснили боксерів
Першу олімпійську нагороду для Прикарпаття приніс боксер з Коломиї Андрій Федчук 2000 року на олімпійському рингу у Сіднеї він здобув «бронзу». Федчук виступав і чотири роки по тому в Афінах, проте без успіху (життя спортсмена трагічно обірвалося у 2009 р., у рідній Коломиї йому встановлено пам'ятник - на фото). Не здобули олімпійської слави й «натуралізовані» прикарпатці Сервін Сулейманов і Віктор Поляков.

Після Афін наші боксери-чоловіки втратили лідируючі позиції. Дещо краща ситуація у жінок. Проте претендувати на місце у «жовто-синій» команді може хіба що Ірина Винник з Коломийщини, «срібна» призерка чемпіонату світу-2013 серед юніорів і чемпіонату Європи-2014 серед молоді. Водночас, зважаючи на вік спортсменки (3 лютого Ірині виповниться 20 років), її шанси також оцінюються доволі обережно.

Натомість прикарпатські тренери не втомлюються кувати нові кадри для спортивної боротьби. Дебют наших борців на Олімпіаді відбувся 2004 року. І одразу ж було здобуто медаль – дзюдоїст Роман Гонтюк з Надвірної (наступне фото) повернувся додому з «сріблом».
Цілком міг розраховувати на нагороду Василь  Федоришин з Калуша (вільний стиль, на фото внизу), проте поступився у сутичці за «бронзу». Що цікаво, починаючи з наступних Ігор двобій за 3-тє місце скасували і стали вручати медалі обом спортсменам...

Федоришин досяг свого у Пекіні, де здобув «срібло». Натомість Гонтюк додав до свого активу олімпійську «бронзу». Виступав у китайській столиці ще один уродженець області – важковаговик Олександр Чернецький з Долини (греко-римська боротьба). Однак на той момент він вже мешкав на Донеччині, у Маріуполі.  Зрештою, спортивними успіхами він не потішив.

У 2012 р. Федоришин втретє взяв участь в Іграх, повторивши результат Вірастюка і Ляхович. Та цей виступ не приніс йому лаврів. На борцівському килимі Лондона відбувся олімпійський дебют ще одного калушанина – Андрія Квятковського (вільний стиль). Перший млинець, як часто буває, виявився глевким…

Квятковський, який днями відсвяткує свій 26-й день народження, й нині може претендувати на місце в збірній. Як і його 20-річний земляк Андрій Свирид, срібний призер торішнього чемпіонату світу серед молоді.

Після «бронзового» сходження на вересневому чемпіонаті світу у Лас-Вегасі до елітної групи борчинь вільного стилю включено 21-річну калушанку Тетяну Кіт. Серед претендентів на поїздку до Ріо також 27-річна коломиянка Наталія Пульковська

Водночас слід пам’ятати, що до олімпійської програми включено не всі вагові категорії. Конкуренція за місце в збірній є вкрай високою і прогнозів на її вислід ніхто наразі не робить.

Наступною стане веслування?
Окрім  легкої атлетики, боксу і боротьби, прикарпатці здобували олімпійські ліцензії також у плаванні (Олександр Ісаков виступав на Іграх 2004 і 2008 рр.) і спортивній гімнастиці. В 2008 р. франківська гімнастка Дарія Згоба стала фіналісткою у вправах на брусах. Через чотири роки вихованець калуської ДЮСШ Віталій Наконечний посів четверте місце у командних змаганнях і шосте в особистому заліку (вправи на коні). При цьому, у збірної України відібрали «бронзу» після надуманого протесту японців. Втім, до Лондона Наконечний їхав як представник Запоріжжя.

Розширити географію «олімпійських» дисциплін серед прикарпатців, очевидно, вдасться веслувальникам. Сьогодні завдяки плідній праці федерації з цього виду спорту одразу кілька спортсменів з Івано-Франківщини «стукають» у двері головної команди країни. Насамперед, це 20-річний Михайло Мандзюк (каное-четвірка) і 18-річна Людмила Лузан (С-1). Однак, з дебютом на Іграх їм, очевидно, доведеться зачекати до 2020 року (Токіо).

…Зовсім без нас Олімпіада, звісно, не обійдеться. Прикарпатці будуть у Ріо, хоч формально відношення до Івано-Франківщини вони вже не матимуть. З великою долею ймовірності ми побачимо чергові виступи Стуй та Чернецького, а також нев’янучої Лесі Леськів (52-річна уродженка Рогатина торік виборола «бронзу» чемпіонату Європи у стрільбі з гвинтівки). В складі волейбольної збірної Росії, як і чотири роки тому в Лондоні, виступатиме екс-гравець івано-франківського «Університету» Наталія Обмочаєва (Гончарова), тощо...

А от питання участі в Іграх тих, хто продовжує захищати спортивну честь Івано-Франківщини, залишається відкритим. Їх може бути кілька. А може не бути нікого…

Найвищі досягнення прикарпатців на Олімпіадах за часів незалежності
М     Спортсмен    Рік    Вид спорту    Дисципліна
2    Роман Гонтюк    2004    Дзюдо    до 81 кг
2     Василь Федоришин    2008    В/боротьба    до 60 кг
3    Андрій Федчук    2000    Бокс    до 81 кг
3    Роман Гонтюк    2008    Дзюдо    до 81 кг
3    Христина Стуй    2012    Л/атлетика    4×100 м
4    Сергій Осович    1996    Л/атлетика    4×100 м
4     Василь Федоришин    2004    В/боротьба    до 60 кг
4    Віталій Наконечний    2012    С/гімнастика    Команда
6    Роман Вірастюк    1996    Л/атлетика    ядро
6    Віталій Наконечний    2012    С/гімнастика    Кінь
5    Віктор Поляков     2004    Бокс    до 69 кг
8    Тетяна Ляхович    2004    Л/атлетика    спис
8    Дарія Згоба    2008    Гімнастика    бруси

Володимир ГОРОЩАК, газета "Західний кур'єр" (№3, 2016 р.)

Р. S. Цим матеріалом започатковуємо нову рубрику, де йтиметься не тільки про футбол, але й про вагомі результати прикарпатців в інших видах спорту. 

Переглядів: 852 | Додав: bramki | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
1 Yohana Diaz  
0
Good evening -

I would like to know if you have in your archives - or may be able to find - photos of ukrainian gymnast MARINA (MARYNA) PROSKURINA. She competed in the Ukraine Artistic Gymnastics team from 2002 through 2008.

If so, I would like to use some for a newspaper article. There will be proper photo credit and a substantial payment fee per each original image (not taken from the internet).

My name is Yohana Diaz and I´m an independent journalist doing an extensive article on "Athletes of former USSR republics - Before and After" for a nationally distributed newspaper in Venezuela.

It will be part of a premium Sports Supplement in the sunday´s edition, with the date of publication set for late May 2017. Turn out is estimated @ 270000 - 280000 units.

So far I have profiled many athletes of various republics and currently working on Ms Proskurina.

Note: maybe some images could be found through a collegue photographer or someone from the media.

Yours trully,

Yohana Diaz
Editorial El Notitarde
Valencia, Venezuela

Ім`я *:
Email *:
Код *: