Головна » 2013 » Грудень » 24 » Як починався футбол в Долині...
10:26
Як починався футбол в Долині...
Так виглядав на перших порах стадіон у старій Долині. Фото з сайту bolekhiv.if.ua 

У міжвоєнний період (1920-30 рр.) Долина була центром одного з найбільших повітів Станиславівщини. До її складу входили території сучасного Долинського (включно з Болеховом) та більшої частини Рожнятівського районів. Населення міста сягало позначки у 10 000 чоловік. Однак у футбольному плані Долина була відсталим регіоном... 

В той час коли кращі представники Долинщини - КСЗН з Ріпного і брошнівський "Стшелєц" вже входили до еліти воєводського футболу, в Долині тільки-но опановували ази копаного м'яча. Розвиток гри стримувала відсутність спортивного майданчика. Молодь копала м'яч у кількох більш-менш придатних до цього місцях. Однак в цілому рельєф місцевості був малопридатним до футболу.

Далі з незначними правками зацитуємо сайт ФК "Нафтовик" Долина:

"Нарешті постало питання будівництва стадіону в Долині. За справу взявся магістрат, а ряд жителів міста зробили пожертви. Так, наприклад, лікар Станіслав Котловський пожертвував 7 000 злотих, що було великою сумою на той час. Дали гроші члени польського військово-спортивного товариства «Стшелєц». В євреїв Редешів була куплена земельна ділянка «Пастівник» між двома потоками, майже в центрі міста. Роботами керували Л. Тандель і А. Коляджин. Було створено 8 бригад по 4 чоловіка, які лопатами скопували берег висотою 2,5 м. і по рейках вагонетками везли глину на другу сторону, де її скидали і розрівнювали".

Як стверджують автори матеріалу, роботи розпочались в 1933 році і тривали до 1935-го. "Було збудовано криту трибуну на 500 місць, стадіон огороджено дерев’яним парканом, під берегом зроблено стрільницю. В 1937 р. підведено водопровід, так що газон поливався, а зимою заливалась ковзанка". 

Урочисте відкриття (освячення) арени відбулося 6 травня 1937 року. Значимість події підкреслювалася присутністю станиславівського воєводи генерала Стефана Паславського. Спершу відбулися легкоатлетичні змагання: у штовханні кулі та диску переміг Попелюх з Ріпного, а в метанні списа - місцевий спортовець Ройсс.

Далі на поле вийшли футболісти. В поєдинку КСЗН Ріпне - "Погонь" Стрий перемогли стрияни (1:3), а гра між командами Школи підхорунжих і місцевими "Стшельцями" завершилася впевненою перемогою армійців (5:0). 

В сезоні-1937/38 "Стшелєц" Долина дебютував в найнижчому класі С Станиславівської окружної спілки футболу. Його суперниками були калуські "Зоря", "Гашомер" і ТУР, а також "Стражак" з Ріпного. В восьми матчах долинці здобули лише одну нічию з ТУРом (1:1). Решта матчів програли.

У перші повоєнні роки футболісти Долини, що виступали під назвами "Більшовик" та "Іскра",  також не мали особливих успіхів. Допоки у 1955 році не було створено команду "Нафтовик". Слід зауважити, що в 1950-х роках місто стає одним з центром нафтопромислів, сюди прибуває багато молоді. Молоді "нафтовики" й виступили ініціаторами створення команди. 

Перша згадка про "Нафтовик" у місцевій пресі датована 26 липня 1955-го: "На міському стадіоні, - писала газета "Червона Долина", - відбулася товариська зустріч футбольних команд нафтопромислу спортивного товариства "Нафтовик" і села Ріпне Рожнятівського району". Перемогли більш досвідчені гості - 0:2. 

Наступного року "Нафтовик" дебютував в обласній першості. В 1950-х рр. формула визначення чемпіона була багатоступінчатою. Аж нарешті в 1960 році 12 найсильніших команд зібрали в одну групу. Сюди включено й долинський "Нафтовик", котрий одразу злетів на третю сходинку (місця визначали у комплексному заліку). 

"Нафтовик" Долина - чемпіон Івано-Франківщини 1964 року. Фото з газети

В 1962-му "Нафтовик" вперше здобув Кубок області, перегравши у фіналі "Спартак" з Косова - 4:1. А за два роки "Нафтовик" вперше став найсильнішою командою Івано-Франківщини, здолавши в "золотому матчі" надвірнянських одноклубників - 2:0... 

P. S. У 1973 році в Долині було відкрито сучасний стадіон "Нафтовик" (до речі, з ювілеєм!). Відтак стадіон у старій частині міста, про який йшлося вище, втратив свою вагу. Трибуну знищила пожежа. Останнім часом арена переважно використовувася для занять юних спортсменів (поруч розташована школа). В 2013-му тут дебютував новостворений ФК "Долина".

Новий (зліва) і старий (справа) стадіони Долини розташовані далеченько один від одного.

Володимир Горощак, редактор "Брамок" 

Окрема подяка за плідну роботу в архівах Віталію Мазуру з Калуша


Читайте також:

Наш календар. 1957 рік. "Спартак" на порозі вищої ліги

Першою була "Бистриця"

Наш календар. У фіналі Кубка Польщі

Щедра осінь «Хіміка»

Бутса з Дем’янового Лазу

Стадіону в Городенці - 81 рік?

В пошуках зниклого стадіону або Слідами копаного м'яча Коломиї

Наш календар. 104 роки з дня проведення першого матчу

Наш календар. Народження федерації

Наш календар: Дебют "Спартака"

 

Переглядів: 1445 | Додав: bramki | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: