Головна » 2016 » Лютий » 19 » Обласний футбол змінює орієнтацію
13:47
Обласний футбол змінює орієнтацію

Чемпіон Івано-Франківщини відтепер визначатиметься влітку

Івано-Франківщина вдруге за часів незалежності переходить на проведення обласних змагань за схемою «осінь-весна». Днями виконком обласної федерації футболу підтвердив відповідну ухвалу, прийняту ще влітку минулого року. Відтак у 2016-му нас чекає швидкоплинний весняний чемпіонат, який триватиме усього три місяці – з квітня по червень, і перше коло сезону 2016—2017 рр. (серпень-жовтень).

У 1990-х чемпіонат області вже розігрувався на європейський манер. Після виходу України зі складу СРСР новий на той час формат був запроваджений практично в усіх турнірах – від аматорів до професіоналів. На Івано-Франківщині за схемою «осінь-весна» визначили сім чемпіонів, однак у 1999-му ІФФФ вирішила повернутися до старого графіку.

І от спроба №2. В цілому формула і терміни проведення «весняного» чемпіонату вже відомі. На першому етапі учасників розділять на дві групи. Старт — 3 квітня, фініш — 26 червня. Неузгодженими залишилися лише окремі деталі, як от принцип поділу команд. Адміністрація ІФФФ пропонує опиратися на результати попереднього сезону, щоб групи були приблизно однаковими за силою команд. Проте окремі колективи, щоб скоротити роз’їзди, виступають за територіальну схему. Невизначеним залишається й спосіб визначення чемпіона: одразу проводити вирішальну гру між переможцями груп, чи спершу провести півфінальний раунд…

Згідно з регламентом обласна еліта нараховує 14 команд. За підсумками попереднього чемпіонату її залишили долинський «Нафтовик» і косівська «Гуцульщина», а право підвищитися в класі виборов «Вихор» з Ямниці Тисменицького району. В ІФФФ, однак, допускають варіант, за яким учасниками перехідного чемпіонату стануть 16 команд. Дві вакансії можуть заповнити вже згадуваний «Нафтовик» і бурштинська «Енергія» (третій призер торішньої першості; другою була «Чайка» з Вільхівців, що на Городенківщині).

В другій лізі формула змагань буде ідентичною. Окрім команд, що виступали торік, боротьбу за нагороди можуть розпочати також колективи з Кут, Тисмениці, Устя Снятинського району, Бовшева Галицького району, Чернятина і Чортівця Городенківського, Павлівки Тисменицького та ін. Підтвердити свою участь в чемпіонаті і першості потрібно до 1 березня.

Паралельно з дорослими складами змагатимуться юнаки. Однак вже з осені ІФФФ планує роз’єднати дорослі та юнацькі турніри. «Дублери» гратимуть напередодні, у суботу, або ж в інший день, якщо дати турів припадатимуть на будні. Формат майбутніх змагань ще обговорюється. У федерації схиляються до того, що склад юнацьких ліг буде таким, як і дорослих. Водночас дехто пропонує об’єднати 18-річних футболістів команд 1 та 2 ліг в один турнір. В Дитячо-юнацькій лізі області, як і раніше, переможці визначатимуться у двох вікових групах U-14 та U-16.

Чи перейдуть разом з ІФФФ на новий формат у містах та районах Івано-Франківщини, наразі невідомо. Як вирішать на місцях, так і буде, – кажуть в обласній федерації. На Тисмениччині, приміром, переважна більшість колективів вже готові грати по-новому.

Різні терміни проведення змагань можуть ускладнити обмін між районними та обласними турнірами. Не зрозуміло також, як розігрувати Кубок чемпіонів. В обласній федерації розмірковують над реорганізацію турніру. Зокрема, допуск до участі не лише чемпіонів, але й призерів районних і міських змагань. Розіграш кубка може проходити не в кінці року під акомпанемент негоди, а в комфортний для учасників та глядачів час, паралельно з районними першостями.

Чемпіонат Івано-Франківщини — 2016. 1 ліга. Ймовірний поділ команд на групи (за результатами попереднього сезону).
Група 1: «Оскар» Підгір'я (1 місце), «Карпати» Коломия (3), «Ніка-Івано-Франківськ» (5), «Придністров'я» Тлумач (7), ФК «Турка» (9), «Галичина-Бескид» Ів. -Франківськ (11), «Карпати» Болехів (13).
Група 2: «Карпати» Брошнів-Осада (2), ФК «Калуш» (4), «Тепловик-ДЮСШ-3» Ів. -Франківськ" (6), «Дністер» Галич (8), «Покуття-Євромодуль» Снятин (10), «Пробій» Городенка (12), «Вихор» Ямниця (14).

Володимир ГОРОЩАК, тижневик "Західний кур'єр" (№7 від 18 лютого 2016 р.)

Переглядів: 775 | Додав: bramki | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: