Головна » 2015 » Листопад » 26 » Чемпіони з другої спроби
10:58
Чемпіони з другої спроби

60 років тому станіславський "Спартак" виборов право виступу серед команд майстрів 


Фото зроблено у мавританському дворику стадіону ім. Хрущова (нині - НСК "Олімпійський"). З архіву автора  

Першу спробу здобути статус команди майстрів "Спартак" зробив у 1954 році. Однак, будучи господарем фіналу першості України серед клубних команд (аматорів), "червоно-білі" фінішували на другій позиції. Мрію про статус команд-майстрів (сучасною мовою - професійного колективу) довелося відкласти.   

На початку нового сезону гра у команди не клеїлася. У семи матчах І кола станіславці здобули лише дві перемоги і чотири рази зіграли внічию. У другому колі «Спартак» надолужив втрачене. Проте за додатковими показниками, а саме співвідношенням голів, станіславці все ж поступилися першістю в групі мукачівському "Буревіснику". Різниця була мікроскопічною, якихось дві сотих бала - 2,38 проти 2,36. Республіканська федерація включила до складу фіналістів обидва клуби. 

Фінальнийпершості проходив у Києві (16-29 жовтня) «Спартак» впевнено провів усі матчі, здобувши шість перемог і розділив очки лише з… мукачівським «Буревісником» (2:2). Кращим бомбардиром команди став Юрій Головей (сім голів). Опісля спартаківці провели товариський поєдинок з київським «Динамо», в якому поступилися – 3:6.За перемогу у турнірі станіславці були премійовані фотоапаратами ФЕД. 

За тодішнім регламентом, чемпіон республіки мав провести перехідні матчі з командою, що продемонструвала найгірший результат серед українських команд класу Б. Нею виявився Севастопольський клуб Чорноморського флоту (СКЧФ).   

Перша гра відбулася 13 листопада у Севастополі. Спартаківці досить довго витримували натиск досвідченішого суперника, проте під завісу зустрічі пропустили два голи (0:2). Втім, різниця голів ролі не грала. Переможцем двобою оголошувалася команда, яка двічі здолає свого суперника. 

20 листопада у Станіславі підтримати своїх улюбленців зібралося 8 000 глядачів (на той час місто нараховувало майже 65 000 мешканців). Вже на 23-й хвилині спартаківець Гарачек відкрив рахунок. Господарі продовжували атакувати (лише у другому таймі вони подали 12 кутових!), та тільки за півтори до хвилини до фінального свистка вихованець калуського футболу Мирон Мовчій зняв усі питання щодо переможця – 2:0.

Через три доби, 23 листопада, суперники знову вийшли на поле станіславського стадіону. Господарі з перших хвилин взялися розхитувати оборону суперника. Кримчани відбивалися. Але тільки до 36-ї хвилини, на якій Головей відкрив рахунок. А перед свистком на перерву він його ж і подвоїв. У другому таймі рахунок на табло не змінився. «Спартак» здобув путівку на всесоюзну арену!

У сезоні-1955 кольори команди захищали: воротарі – Йосип Чеголі і Юрій Чернишов, захисники – Роман Срібний, Нестор Сільвай (капітан), Маркіян Рипан, Олександр Літенко, півзахисники – Євген Фірсов, Золтан Дьорфій, Степан Оклея, нападники – Степан Дзекця, Іван Гарачек, Юрій Головей, Василь Чепига, Мирон Мовчій і Володимир Гура. Тренував команду Олександ Щанов. 

Володимир Горощак, редактор "Брамок"

P. S. Так писался історія франківського футболу. І ніхто не ламав списи довкола назви...

 

Читайте також:

Ювілеї болехівського футболу

Звивиста дорога до вершини. Штрихи історії брошнівського футболу

Футбол прийшов зі студентської лави (105 років тому в Станиславові відбувся перший міжміський матч)

Калуський футбол почався з ТЕСПу

Як починався футбол в Надвірній

"Ревера" – та, що була першою

Як починався футбол в Долині...

Наш календар. 1957 рік. "Спартак" на порозі вищої ліги

Першою була "Бистриця"

Наш календар. У фіналі Кубка Польщі

Щедра осінь «Хіміка»

Бутса з Дем’янового Лазу

Стадіону в Городенці - 81 рік?

В пошуках зниклого стадіону або Слідами копаного м'яча Коломиї

Наш календар. 104 роки з дня проведення першого матчу

Наш календар. Народження федерації

Наш календар: Дебют "Спартака"

Переглядів: 754 | Додав: bramki | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: