Головна » 2016 » Березень » 2 » Футбольне щастя Володимира Адамюка
16:57
Футбольне щастя Володимира Адамюка

Минулого тижня ФК «Дніпро» сповістив про укладення контрактуз 24-річним вихованцем калуського футболу Володимиром Адамюком, екс-гравцем дніпродзержинської «Сталі». Він став єдиним новачком команди Мирона Маркевича у це міжсезоння. Журналісти, втім, відзначили іншу деталь: вперше за багато років гранд українського чемпіонату взяв до своїх лав гравця, який пройшов усі щаблі вітчизняного футболу. Шлях від команди обласного рівня до топ-клубу Адамюк подолав за три роки.

Володя прийшов у СДЮШОР в п’ятому класі, - розповідає перший тренер футболіста Юрій Маляр. - Але оскільки хлопець мешкав у селі (Сівка-Калуська - прим. авт.), то на тренування приїздив нерегулярно. Наступного року ми створили футбольний спецклас в калуській ЗОШ №6, куди перевели й кількох хлопців з приміських сіл, в тому числі й Адамюка. Щодня ми мали по два уроки фізкультури, під час яких тренувалися. Команда 1991 р. н. доволі успішно виступала у Дитячо-юнацькій футбольній лізі України. Адамюк, щоправда, після 9-го класу залишив школу і вступив до калуського ВПУ №7, проте продовжував виступи у команді.

Тренери, які згодом працювали з Адамюком, найперше вирізняли його фізичні дані (сьогодні зріст гравця складає 186 см, вага – 83 кг). Проте до певного часу Володимир не виділявся своїми «розмірами». Він різко виріс у 9-му класі, - каже Юрій Маляр (на фото справа). Тренери команд-суперниць навіть почали підозрювати, що Адамюк є старшим, ніж зазначено у документах. Хоча це не так… 

Вже у 18 років він грав за основний склад ФК «Калуш». Після того, як у команди почалися фінансові проблеми, Адамюк став виступати в чемпіонаті Калущини за ФК «Тужилів». В 2012 році Володимира запросив до свого складу дебютант обласного чемпіонату – брошнівські «Кроно-Карпати», де він у 29 матчах відзначився сімома голами.

На початку 2013-го керівництво брошнівського клубу, користуючись добрими стосунками з керівниками ФК «Кримтеплиця» з Молодіжного, відправили на перегляд у команду 1-ї ліги ПФЛ свого лідера Ростислава Волошиновича. А заодно домовилися з тодішнім наставником кримчан, нашим земляком Михайлом Сачком з Коломийщини влаштувати оглядини для Адамюка.

Володя спершу відмовлявся, не хотів їхати, - згадує Юрій Маляр, - але його вмовили. Оглядини виявилися успішними. Оскільки Адамюк уклав свій перший професійний контракт, «тепличники» мали сплатити компенсацію калуській СДЮШОР. Втім, з фінансами у кримчан було сутужно, і вони заявили, що залишать футболіста у своєму складі лише у разі, коли його школа відмовиться від «відступних». У Калуші пішли назустріч своєму вихованцю. І, як бачимо, недарма…  

Фінансова криза вже за кілька місяців поглинула «Кримтеплицю», в складі якої Адамюк провів свої дебютні матчі. Володимир перейшов у дніпродзержинську «Сталь», на той момент клуб 2-го ди­візіону. Та, як відомо,  «сталевари» дуже швидко, усього за два роки, дісталися вітчизняної еліти. 

Дебютуючи в Прем’єр-лізі, Володимир Адамюк став один з шести гравців, що провів усі матчі чемпіонату без замін, а в матчі з «Карпатами» оборонець відзначився голом. Не дивно, що на перспективного гравця звернув увагу один з могікан тренерського цеху Мирон Маркевич. В січні калушанин вирушив з «Дніпром» на збір в Туреччину. 

«Спершу хлопець почувався трохи ніяково, але в заключному матчі з «Габалою» зіграв непогано. У нього є бажання, фізичні кондиції дозволяють йому багато рухатися. Для флангового захисника це дуже важливо», - сказав після повернення додому наставник «Дніпра». Адамюк поїхав з «Дніпром» на наступний збір в Іспанію, який завершився укладанням контракту. «Думаю, що в нього гарне майбутнє, будемо його активно залучати до основного складу, проте в тактичному плані з ним ще потрібно попрацювати», - підсумував Мирон Маркевич. 

Вочевидь, футбольне щастя посміхається Володимиру Адамюку. Навряд чи калушанин виступав би сьогодні в «Дніпрі», якби напередодні сезону не зійшов з дистанції донецький «Металург» (його й замінила «Сталь»). Однак списувати все на везіння не варто, - вважає Юрій Маляр. «Адамюк дуже професійно ставиться до справи. Він ніколи не пив і не палив. Перебуваючи в компанії, Володя не вип’є й кухля пива…», - стверджує колишній тренер футболіста. 

Наразі угода між Адамюком і «Дніпром» розрахована до завершення сезону. 

Володимир Горощак, тижневик "Західний кур'єр" (№8, 25 лютого 2016 р.)

Переглядів: 772 | Додав: bramki | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: